Carinas recept

 

Dovrygg  tagliata med rostad vitlökssås


4 portioner


Ingredienser:

  • 900 g mandelpotatis
  • 5 klyftor vitlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 st dovrygg 
  • 2 dl majonnäs
     
  • 65 g rucolasallad
  • 50 g parmesanost, hyvlad
  • 50 g pinjenötter, rostade
  • balsamvinäger
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg potatis och tomater i en ugnsform. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i ena hörnet av formen. Ringla på olivolja samt salta och peppra. Rosta i ugnen ca 30 minuter.
  3. Salta och peppra köttet. Grilla eller stek dem så som du vill ha dem, för medium rare ska innertemperaturen vara 54 grader. Låt köttet vila övertäckt 5-10 minuter.
     
  4. Ta ut potatisen ur ugnen. Mosa vitlöksklyftorna fint med en gaffel. Blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg rucolan på ett stort fat eller en stor skärbräda. Skär köttet i skivor och fördela över rucolan. Klicka på vitlökskräm och hyvla över parmesan. Toppa med rostade pinjenötter och de rostade tomaterna. Avsluta med att ringla över lite balsamvinäger och olivolja.
  6. Servera tillsammans med den rostade mandelpotatisen.

 

Smaklig måltid

/Carina

 

 

Dovhjorts i panna med bacon och färskost

 

4 portioner

Ingredienser:

 

500 g dovhjort (innanlår)
 
8 steklökar
 
140 g bacon, tärnat
 
1 paprika, gul eller röd
 
1 dl vatten
 
1 msk kalvfond
 
2 dl crème fraiche
 
150 g färskost med smak av rostad paprika
 
250 g broccoli
 
1 msk kinesisk soja
 
1 tsk paprikapulver
 
salt, svartpeppar
 
smör till stekning
 
Gör så här:
 
1. Halvera lökarna om de är stora. Tärna paprikan.
 
2. Stek lök, bacon och paprika i smör ett par minuter. Lägg över i en gryta eller traktörpanna.
 
3. Salta och peppra köttet och bryn det i smör. Lägg ner köttet i grytan.
 
4. Vispa ur stekpannan med vatten. Tillsätt kalvfond, crème fraiche och färskost. Låt detta koka upp.
 
5. Dela broccolin i små buketter och lägg ner i såsen. Koka upp och tillsätt soja och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar.
 
6. Häll såsen över de andra ingredienserna och låt allt puttra samman så att köttet blir genomstekt.
 
7. Servera med pressad potatis eller potatismos.
 
 

Smaklig måltid

/Carina

Teriyaki färs

Av Carina Andersson - 2025-01-19 14:15

 

Teriyaki färs

 

4 portioner

Ingredienser:

500 g vildsvinsfärs

2 dl teriyakisås

0,5 dl japans soja

1 röd paprika

150 g sockerärtor

3 salladslökar

1 röd chili

olja

salt 

peppar

 

Gör så här:

Skär paprikan och salladslöken i mindre bitar, dela sockerärtorna på längden, skär chilin i mindre bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttfärsen.

Ta upp färsen ur pannan och häll i lite ny olja. Fräs paprika, salladslök och sockerärtor.

Häll på teriyakisåsen och soja. Lägg tillbaka färsen och blanda i hop. Smaka av med salt, peppar och hackad chili. Servera teriyaki färsen med pressad potatis.

 

Ät och njut

/Carina

 

 

Saffransrisoni med lax


4 portioner

 

Ingredienser:

4 laxfiléer

180 g soltorkade tomater

1 gul lök

3 vitöksklyftor

1 g saffran (2 påsar)

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

300 g risoni

1 1/2 dl vispgrädde

65 g babyspenat

salt och peppar efter smak

smör till stekning


Garnering

Färsk basilika


Gör så här:

Koka upp vatten med buljong och ställ sedan åt sidan.

Finhacka lök och vitlök. Strimla soltorkade tomater.

Hetta upp en djup stekpanna med smör. Häll ner lök och vitlök och låt stekas på medelvärme i ca 5 minuter.

Tillsätt saffran, soltorkade tomater och risoni. Häll därefter ner buljongen och sänk värmen.

Lägg på ett lock och låt koka i ca 8 minuter. Rör om då och då.

Tillsätt grädde, spenat och rör om.Låt småkoka ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Stek laxfiléerna.Servera och toppa med basilika.

 

 

Ät och njut

/Carina

Saffranssnittar

Av Carina Andersson - 2024-11-26 12:50

 


Saffranssnittar

 

Ingreienser:

150 g smör

0,5 dl ljus sirap

1 g saffran

5 dl vetemjöl

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 tsk pakpulver



Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader (varmluftsugn 165 grader).

Smält 1 msk av smöret och rör i saffranet.

Blanda ihop alla ingredienser och arbeta ihop till en jämn deg.

Dela degen i fyra bitar och rulla/forma till längder.

Täck två plåtar med bakplåtspapper och lägg två längder på varje plåt. Platta till längderna med en gaffel eller med händerna. 

Grädda saffranssnitten gyllenbruna, ca 13-15 min. Skär längderna snett på tvären i 2–3 cm breda bitar medan de är varma. Låt svalna.



Lycka till

/Carina

 

Ovido - Quiz & Flashcards