Winter sandwich- kalkonlårstek,svamp,brynt lök och timjanyoghurt
2 portioner
Ingredienser:
300 g kalkonlårstek
1/2 tsk salt
svartpeppar
olja
1 förpackning ciabatta
Timjanaioli:
1/4 kruka timjan
3/4 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 krm salt
svartpeppar
1/2 rödlök
250 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
olja
salt
svartpeppar
3/4 ask mixsallad
vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Krydda kalkonsteken med salt och svartpeppar.Stek runtom i en stekpanna med olja.Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen i 25 minuter,tills kalkonen är genomstekt. (innetemp 72 grader )
Tillaga ciabatta enligt anvisning på förpackningen.
Timjanaioli:finhacka timjan.Lägg i en liten skål och blanda med grekisk yoghurt,pressad vitlöksklyfta,salt och svartpeppar.
Skiva rödlök och halvera champinjoner.Finhacka vitlöksklyftan.Fräs allt i en stekpanna med olja 2-3 minuter.Krydda med palt och peppar.
Lägg mixasallad i en skål.Blanda med lite vitvinsvinäger,salt och svartpeppar.
Skär kalkonsteken i tunna skivor och dela brödet på längden.Fördela mixsallad,svampfräs,kalkonstek och timjanaioli på brödehalvorna.
Smaklig måltid
/Carina
Lax med timjansky,grönkål och jordärtskocksstomp
2 portioner
Ingredienser:
300 g potatis
300 g jordärtskocka
300 g laxfilé
2 krm salt
Timjansky:
1 schalottenlök
1/2 kruka timjan
smör
2 stk vetemjöl
skal och saft från 1/2 citron
2 dl vatten
3/4 tärning kycklingbuljong
2 tsk honung
150 g grönkål
olja
1 pressad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Skala och dela potatis och jordärtskocka.Lägg i en kastrull och koka mjuk i lättsaltat vatten.
Skär laxfilé i två portionebitar.Lägg i en smprd ugnsform och krydda med salt.Tillaga mitt i ugnen 12-15 minuter.
Timjansky: finhacka schalottenlök och timjan.Fräs lök och hälften av timjanen i en liten kastrull med smör.
Pudra över vetemjöl.Tillsätt finrivet skal från citronen och pressad saft,vatten,buljongtärning och honung.Låt sjuda 7-8 minuter.
Tillsätt resten av timjanen och 1 msk smör till timjanskyn.Mixa med stavmixer.
Skär grönkål i mindre bitar.Stek i stekpanna med olja.Pressa ner vitlök och krydda med salt och svartpeppar.Fräs 1-2 minuter.
Häll av vattnet från potatisen och jordärtskockskoket.Mosa sönder med elvisp.Smaka av med salt.
Servera laxen med timjanskyn,grönkål och jordärtskocksstomp.
Smaklig måltid
/Carina
Paprikasoppa med tomatsalsa och vitlöksbröd
2 portioner
Ingredienser:
1 tomat
2 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
Vitlöksbröd:
3 surdegspavé
2 vitlöksklyftor
torkad oregano
salt
olja
Tomatsalsa:
50 g coctailtomater
1/2 rödlök
1 msk fryst persilja
1 tsk rödvinsvinäger
1 1/2 krm chili flakes
1 1/2 krm salt
1/2 tsk paprikapulver
1 krm chili flakes
1 förpackning röda linser
1 dl vitt matlagningsvin
2 dl vatten
3/4 dl syrad grädde
1 tärning grönsaksbuljong
50 g riven västerbottenost
Till servering 1/4 dl syrad grädde
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Halvera tomaten och paprikorna.Klyfta gul lök.Lägg allt i en ugnsform och blanda med olja,salt,svartpeppar och 2 vitlöksklyftor.Rosta i övre delen av ugnen 20-25 minuter.
Vitlöksbröd: skär surdegspavé i skivor.Lägg den på den plåt med bakplåtspapper.Blanda olivolja med 2 pressade vitlöksklyftor,salt och oregano.
Rosta i nedre delen av ungen (under grönsakerna) 6-7 minuter.
Tomatsalsa:kvarta coctailtomater och finhacka rödlök.Lägg i en skål och blanda med fryst persilja,rödvinsvinäger,chili flakes och salt.
Tärna 1 rostad paprikahalva och blanda ner i tomatsalsan.
Lägg resten av den rostade paprikan,rostad tomat och lök i en stekgryta.Krydda med paprikapulver och chili flakes,fräs 1-2 minuter.
Tillsätt röda linser (skölda och avrunna), matlagningsvin,vattenmsyrad grädde och grönsaksbuljong.Låt koka 4-5 minuter.
Tillsätt riven västerbotten ost till soppan och mixa slät med stavmixer.Smaka av med salt och peppar.
Servera rostad paprikasoppa med tomatsalsa,syrad grädde och vitlöksbröd.
Smaklig måltid
/Carina
Chrispy chicken med mynta och avokado- och havtornssalsa
2 portioner
Ingredienser:
2 portioner ris
1 förpackning färsk mynta 20 g
1/2 dl syrad grädde
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (2 tsk)
1 dl havtorn (tinad om den är fryst)
2 tsk socker
1/2 tsk chili flakes
2 tsk olja + olja att steka i
1 ägg
vetemjöl
ströbröd
300 g kycklingfilé
1 avokado
1/2 rödlök
salt
svartpeppar
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Myntagrädde: strimla 1/2 förpackning mynta.Läg i en liten skål och blanda med syrad grädde,1 pressad vitlöksklyfta
och 1/2 krm salt.
Havtornsdressing: finriv ingefära ca 2 tsk och 1 vitlöksklyfta.Lägg i en mixerbehållare tillsammans med havtorn,socker, chili flakes och 2 tsk olja.Mixa till en dressing med stavmixer.
Avokado- och havtornssalsa: skär avokadon i mindre bitar.Finhacka rödlök.Lägg i en skål och krydda med 1/2 tsk salt.Blanda ner havtornsdressingen.Toppa salsan med blad från 1/2 förpackning mynta.
Lägg vetemjöl,uppvispat ägg och ströbröd på tre separata fat.
Skär ett horisontellt snitt på kycklingfilén och vik upp kycklingen till en bred och tunn schnitzel.
Krydda med salt och svartpeppar.Vänd kycklingen i vetemjöl,sedanägg och sist ströbröd.
Stek den panerade kycklingen i en stekpanna med olja ca 4-5 minuter per sida tills kycklingen är helt genomstekt.
Servera crispy chicken till avokado- och havtornssalsa,myntagrädde och nykokt ris.
Chilistekt vildsvinsfärs med limeblad,mynta och grönkålschips
2 portioner
Ingredienser:
200 g grönkål
bakplåtspapper
olja
salt
2 portioner ris
1/2 burk sesamfrön
3/4 dl rysk yoghurt
3/4 tsk japansk soja
1 rödlök
1/4 kruka koriander
15-20 limeblad
250 g vildsvinsfärs
olja
3 vitlöksklyftor
1 msk fiskolja
1 tsk chili flakes
1/2 tsk socker
1 tsk japans soja
1 lime
1 kruka mynta
1 gemsallad
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Grönkålschps: skär grönkål i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.Ringla över olja och blanda ordentligt.Krydda med salt.Tillaga mitt i ugnen 15-20 minuter.Rör om efter halva tiden.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Sesamyoghurt: rosta sesamfrön i en torr het stekpanna.Lägg över i en skål och blanda med rysk yoghurt och japans soja.
Strimla rödlöken.Grovhacka koriander och mortla limebladen.
Fräs vildsvinsfärsen i en stekpanna med olja.Tillsätt pressadvitlök.Låt fräsa 4-5 minuter tills vildsvinsfärsen är helt gonomstekt.Dra stekpannan åt sidan från värmen.
Tillsätt fisksås,chili flakes, socker och japans soja,pressa saften från lime,krossade limeblad,rödlök och koriander i stekpannan.Blanda ordentligt.Smaka eventuellt av med fisksås och chili flakes.
Plocka bort bladen från mynta.Strö mynta oöver färsen.Fyll salladsbladen med färs,sesamyoghurt och grönkålschips, Servera med ris.
Smaklig måltid
/Carina