Hasselnötsstekt kalkonfilé med rotsellericrème och grönkål
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
1 1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
bakplåtspapper
olja
300 g kalkonfilé
smör
Rotselleripurè:
250 g rotseller
30 g smör
salt
svartpeppar
200 g grönkål
1 vitlöksklyfta
olja
salt
svartpeppar
1/2 förpackning hackade hasselnötter
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Timjansalt: mortla i hop timjan och salt.
Skär potatisen i tunna skivor.Lägg på en plåt med bakplåtspapper.Krydda med timjansalt och ringla över lite olja.Rosta i övre delen av ugnen 20-25 minuter.
Stek kalkonfilén runt om i en stekpanna med smör.Lägg ver i en ugnsform och tillaga klart i nedre delen av ugnen 12-15 minuter,tills kalkonfilén är helt genomstekt (innetemp 72 c)
Rotselleripurè: skala och skär rotselleri i mindre bitar (ca 2x2 cm). Koka mjuka i lättsaltat vatten.Häll av sellerin vattnet och mixa slätt tillsammans med smör.Smaka av med salt och svartpeppar.
SKär grönkål i mindre bitar.Hetta upp lite olja i en stekpanna. Fräs grönkålen och pressa i vitlöken, fräs ca 2 minuter. Krydda med salt och svartpeppar.
Lägg hasselnötter på en skärbreda eller en tallrik.Rulla den stekta kalkonfilén i nötterna.Skär kalkonen i tunna skivor.
Servera hasselnötsrullad kalkonfilé med rotselleripuré, grönkål och frasig timjanpotatis.
Smaklig måltid
/Carina
Penne med krämig karljohansvamp,grana padano och äggula
2 portioner
Ingredienser:
180 g penne
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
100 g grönkål
200 g karljohansvamp
smör
salt
eppar
1 tsk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 dl pasta vatten
1 bit grana padano
2 äggulor
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Finhacka gul lök och vitlöksklyftor.Finstrimla grönkål.
Fräs karljohansvampen i lite smör i en stekpanna 1-2 minuter.
Tillsätt lök,vitlök och grönkål,fräs ytterligare 1 minut.Krydda med salt ocg svartpeppar.
Pudra över vetemjöl.Tillsätt mjölk och låt koka i hop 1-2 minuter.
Blanda i hop karljohansvampsåsen med nykokt pasta och 1 dl pastavatten.
Finriv grana padano.Servera karljohansvampspasta toppad med riven ost och äggula.
Smaklig måltid
/Carina
Sechyckling med ginger beer,stjärnanis och chilistekt pak choy
2 portioner
Ingredienser:
2 portioner ris
30 g färsk ingefära
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g kycklinglårfilé
2 tsk sechuanpeppar
olja
1/2 msk vetemjöl
2 msk japansk soja
1 tsk kinesisk soja
1 flaska ginger beer
3 stjärnanis
300 g pak choy
olja
chiliflakes
salt
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Fihacka ingefära,gul lök och vitlök.Skär kycklinglårfilén i mindre bitar.Mortla sönder sechuanpeppar.
Fräs kyklingen i en stekpanna med olja 1-2 minuter.
Tillsätt lök,vitlök och ingefära,stek ytterligare 1-2 minuter.
Blanda ner sechuanpeppar och vetemjöl.
Blanda ner japansksoja,kinesisksoja,ginger beer och stjärnanis.Låt koka 6-8 minyter.
Chilistekt pak choy:skär tunna klyftor av pak choy.Fräs i en stekpanna med olja.Krydda med chili flakes och salt.
Smaklig måltid
/Carina
Champinjonsoppa med laxtoast
2 portioner
Ingredienser:
250 g champinjoner
1/2 gul lök
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
4 dl vatten
1 1/2 msk kycklingfond
1 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
Laxröra:
100 g varmrökt lax
2 msk matyoghurt 8%
1 msk finhackad rödlök
1 msk hackad persilja
Servering:
2 färska champinjoner,tunt skivade
1 msk hackad persilja
1 tsk rostad fänkålsfrön
2 skivor rostbröd
Gör så här:
Hacka champinjoner och lök fint. Fräs i smör tills vätskan ångat bort.
Tillsätt timjan,vatten,fond och grädde.Sjud ca 15 minuter under lock.
Mixa soppan slät.Smaka av med salt och svartpeppar.
Laxröra:Dela laxen i mindre bitar.Blanda lax,yoghurt och pesilja.
Servering: Blanda champinjonerna,persilja och fänkålsfrön.Toppa soppan med blandningen.Rosta bröden och fördela laxröran på brödskivorna.
Smaklig måltid
/Carina
Kyckling med dijon- och yoghurtbearnaise samt vitlöksfrästa haricots verts
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
olja
salt
svartpeppar
30 g smör
1 schalottenlök
Dijon- och yoghurtbearnaise:
1 äggula
1 msk dijonsenap
1/2 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl grekisk yoghurt
2 tsk torkad dragon
3/4 krm salt
svartpeppar
300 g minut kycklingfilé
1 tomat
150 g haricots verts
2 vitlöksklyftor
olja
salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Dela på potatisen.Lägg i en ugnsform och blanda med olja,salt och svartpeppar.Tillaga mitt i ugnen 25 minuter.
Smält smör i en liten kastrull.Finhacka schalottenlök.
Dijon- och yoghurtbearnaise: vispa i hop äggulan med dijonsenap och vitvinsvinäger på svag värme i en liten ksatrull (det ska bara bli ljummet och får inte överstiga 85 grader).
Ta kastrullen från värmen och vispa försiktigt ner det smälta smöret,lite i taget.Vispa ner grekisk yoghurt och hälften av den hackade schalottenlöken.
Krydda kycklingfilén med salt och svartpeppar.Stek kycklingen 3 minuter per sida tills kycklingen är helt genomstekt (innetemp 72 grader).
Kvarta tomaten.Hetta upp olja i en stekpanna.Fräs haricotsverts och pressa ner vitlöksklyftorna.STek i 2 minuter.Tillsätt tomat och fräs ytteligare 1 minut.Krydda med salt och svartpeppar.Blanda ner resten av den hackade schalottenlöken.
Servera kycklingfilén med dijon- och yoghurtbearnaise,vitlöksfräst haricotes verts och rostad potatis.
Smaklig måltid
/Carina