Carinas recept

  

Kyckling med grön curry,kokosmjölk och tat soi


2 portioner


Ingredienser:

2 portioner ris


2 vitlöksklyftor

1 bananschalottenlök

300 g kycklingfilé

olja

2 1/1 msk grön curry

250 ml kokosmjölk

1 tsk socker

1/4 tärning kycklingbuljong

1/2 ask sugersnaps

1 kruka tat soi

salt


Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.


Finhacka vitlöken och klyfta halva bananschalottenlöken.Skär kycklingfilén i mindre bitar.

Hetta upp lite olja i en wok/stekpanna.Fräs kycklingen 3-4 minuter.Tillsätt lök,vitlök och grön curry.

Fräs i ytterligare 1-2 minuter.

Blanda ner kokosmjölk,socker och buljongtärning.Låt sjuda 3-4 minuter.

Tag fram en ny skärbreda och ny kniv.Halvera sugarsnaps och skiva bananschalottenlök tunt.Dra wok/stekpannan från värmen och blanda ner sugarsnaps och lök.

Hetta upp lite olja i en stekpanna,Stek tat soi hastigt ca 1/2-1 minut.Krydda med salt.

Servera kyckling currygrytan med tat soi och ris.


Smaklig måltid

/Carina

  

Dovfärsbiffar med lime och morotsaioli,mynta och mangosalsa


2 portioner


Ingredienser:

1 sötpotatis

salt

olja

svartpeppar


Morotsaioli:

1 morot

1 lime

1 äggula

a msk olja

1 vitlöksklyfta

1 krm salt


Mynta- och mangosalsa:

1/2 rödlök

1/2 röd chili

1 förpackning mango (tinad)

1 förpackning mynta


Dovfärsbiffar:

250 g dovfärs

1 msk ströbröd

1 msk japans soja

1 tsk sambal oelek

1 msk hackad färsk eller fryst ingefära

2 vitlöksklyftor

olja

ströbröd/panko



Gör så här:

Värm ugnen till 250 grader.

Skär potatisen i mindre bitar.Lägg i en ugnsform och blanda med olja,salt och svartpeppar.Rosta i övre delen av ugnen 20-25 minuter.


Morotsaioli: skala och skär moroten (max 100g) i små bitar.Koka mjuk i en liten kastrull.Lägg den kokta moroten i en mixerbunke.Tillsätt finrivet skal från lime och pressa saften från halva limen,äggula,olja och vitlök.Mixa slät med stavmixer.


Mynta- och mangosalsa: finhacka rödlök och röd chili.Lägg i en skål tillsammans med mango.Strimla mynta.Blanda mangosalsan med mynta och pressa saft från den andra lime halvan.


Dovfärsbiffar: blanda ströbröd,japansk soja,sambal oelek och ingefära i en bunke.Blanda ner dovfärsen och pressa i vitlöken.

Forma färsen till fyra biffar. Vänd biffarna i ströbröd eller panko för extra krispiga biffar.

Stek biffarna i en stekpanna med olja ca 4 minuter per sida.


Servera dovfärsbiffarna med morotsaioli,mangosalsa och rostad sötpotatis.



Smaklig måltid

/Carina

  

Kronhjortsstek med rödbetsfrittata och balsamicoglacerade valnötter


2 portioner


Ingredienser:

liten kalvkronhjortsstek

smör

salt

peppar


Rödbetsfrittata:

500 g rödbetor

1 bakpotatis

2 msk vetemjöl

1 msk torkad rosmarin

1 tsk salt

smör

bakplåtspapper


Balsamicoglacerade valnötter:

30 g valnötter

1 msk socker

3 msk balsamvinäger


Sallad:

1/2 rödlök

1 päron

1 ask mâchesallad



Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader. Bryn steken runt om i en stekpanna med smör.Krydda med salt och peppar.

Lägg steken i en ugnsform,stick i en termometer mitt i köttet. Vid 62 grader är köttet rosa.Tag ut och låt steken vila i ugnsfolie.


Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och grovriv rödbetor och bakpotatisen.Lägg i en rymlig bunke och blanda med vetemjöl,rosmarin och salt.

Stek hälften av rödbetssmeten i en stekpanna med smör,platta ut smeten ´till en kaka med stekspaden.

Låt steka 4-6 minuter per sida eller tills den fått en krispig yta.Lägg den stekta frittatan på en ugnsplåt med bakplåtspapper.Gör likadant med resten av rödbetssmeten.Tillaga klart rödbetsfrittatan i mitten av ugnen 10-12 minuter.


Balsamicoglacerade valnötter: rosta valnötter i en torr stekpanna 1 minute.Tillsätt socker och balsamvinäger.Koka i hop tills det fått en simmig konsistens.


Sallad: finhacka rödlöken och tärna päron.Lägg i en skål tillsammans med mâchesallad.


Servera kronhjortssteken med rödbetsfrittata,valnötter och sallad.



Smaklig måltid

/Carina



  

Vildsvinskarré med kålrabbikimchi,sesamstekt spenat och röskoktägg


2 portioner


Ingredienser:

1 ägg

2 portioner ris


Dressing:

3 msk hackad ingefära

1 vitlöksklyfta

1 1/2 msk japans soja

1 msk tomatpuré

1 1/2 tsk socker

2 1/2 tsk sambal oelek

2 tsk ättika (12%)


1 kålrabbi


Marinad:

1 msk socker

2 1/2 msk japansk soja

1 vitlöksklyfta

300 g vildsvinskarré


1/2 burk sesamfrön


olja

250 g bladspenat

1 msk hackad ingefära

1 krm salt



Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.


Dressing: lägg hackad ingefära i en liten binke.Blanda med pressad vitlöksklyfta,japansk soja,tomatpuré,socker,sambal oelek och ättika.

Lägg hälften av dressingen i en skål och spara till servering.Skala och tärna kålrabbi (1x1 cm) och blanda ner i resten av dressingen.


Koka upp vatten i en liten kastrull.Lägg ner ägget och låt koka 7 minuter.Häll av och spola kallt vatten.


Marinad:blanda socker,japans soja och pressad vitlöksklyfta i en bunke.Strimla vildsvinskarré och blanda ner i sojamarinaden.


Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg.Lägg upp i en skål.


Fräs de marinerade köttet,inkl marinade,i lite olja i en stekpanna 4-5 minuter,tills köttet är helt gonomstekt och marinaden kokat in och blivit katamelliserad.


Fräs bladspenat i lite olja i en stekpanna 2-3 minuter.Krydda med 2 msk av de rostade sesamfröna,hackad ingefära och salt.


Skala och halvera det kokta ägget.Servera sojastekt vildsvinskarré med ris,marinerad kålrabbi,sesamstekt spenat och ett halvt löskokt ägg.Toppa med resten av de rostade sesamfröna.



Smaklig måltid

/Carina

  

Laxgryta med fänkålsfrön,saffran,lax och dillpesto


2 portioner


Ingredienser:


Dillpesto:

1 kruka dill

30 g riven parmesan

1 msk olja

1 msk vatten

1 vitlöksklyfta

1 krm salt


2 surdegspavé

olja

1 vitlöksklyfta


1 morot

1 fänkål

1/2 gul lök

1 tomat

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 förpackning saffran

2 tsk fänkålsfrön

1/2 tsk salt

olja


1 msk vitvinsvinäger

4 dl vatten

1 tärning kycklingbuljong

1/2 tsk chiliflakes

300 g laxfilé

2 krm salt


Gör så här:

Värm ugnen till 250 grader.


Dillpesto: lägg dill,parmesan,olja,vatten,vitlök och salt i en mixerbunke.Mixa slätt med stavmixer.


Halvera surdegspavé.Gnid in snittytan med lite olja och pressad vitlök.Gratinera mitt i ugnen 8-10 minuter.


Skär moroten i slantar ( ca 2 cm).Grovhacka fänkål och gul lök. Tärna tomaten.Finhacka vitlöksklyftorna.

Fräs morot,fänkål,lök och vitlök i olja i en stekgryta, 2-3 minuter.Tillsätt tomatpuré och krydda med saffran,mortlad fänkålsfrön och salt.

Tillsätt vitvinsvinäger,vatten,buljongtärning och chili flakes.Låt sjuda under lock 7-9 minuter.

Skär bort skinnet från laxfilén.Skär laxen i tärningar, ca 3x3 cm.Krydda med salt.

Lägg ner laxbitarna och tomaten i grytan och låt sjuda 4 minuter under lock.

Servera lax- och saffransgryta med dillpesto och vitlöksbröd.



Smaklig måltid

/Carina



Ovido - Quiz & Flashcards