Kyckling med rostad jordärtskocka och tryffelfeta
2 portioner
Ingredienser:
250 g jordärtskocka
250 g morötter
250 g
1/4 aubergine
3 vitlöksklyftor
bakplåtspapper
olivolja
salt
svartpeppar
500 g kycklingklubbor
2 krm salt
Glaze:
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
2 krm spiskummin
2 krm paprikapulver
2 krm cayennepeppar
1 1/2 krm salt
1/2 ask mixsallad
75 g tryffelfetaost
Gör så här:
Värm gnen till 225 grader.
Skala och skär jordärtskocka och morötter i mindre bitar.Halvera potatisen.Tärna aubergine och grovhacka vitlöken.Lägg ut allt på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja,salt och svartpeppar.
Lägg kycklingklubbor på andra sidan av plåten.Krydda med salt.Rosta allt i mitten av ugnen 20 minuter.
Glaze: Pressa vitlöksklyftan och blanda i en liten kastrull med honung,vitvinsvinäger,tomatpuré,oregano,spirkummin
, paprikapulver,cayennepeppar och salt.Låt koka i hop ca 1/2 - 1 minut.
Ta ut plåten ur ugnen och pensla glaze.Tillaga allt ytterligare 10-15 minuter tills kycklingen är helt genomstekt.
Blanda mixsallad med smulad tryffelfetaost.Servera med kyckling och ugnsrostad jordärtskocka,morot och potatis.
Smaklig måltid
/Carina
Torskrygg med smörstekt gnocchi,ruccola och portabello
2 portioner
Ingredienser:
1/2 förpackning gnocchi
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/4 ask ruccola
smör
1 tsk vetemjöl
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong
1 dl mjölk
280 g torskrygg
salt
svartpeppar
citronpeppar
150 g portabello
1/2 ask sugarsnaps
1/2 dl grekisk yoghurt
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Lägg gnocchi i en bunke med kallt vatten.
Finhacka bananchalottenlök,vitlök och ruccola.
Fräs lök och vitlök i 1 msk smör i en liten kasrull.Pudra ner vetemjöl.Vispa ner vitvinsvinäger,vatten och buljongtärning. Sjud 2-3 minuter.Tillsätt mjölk och låt sjuda ytterligare 2-3 minuter.
Lägg torskrygg i wn smord ugnsform.Krydda med 2 krm salt och citronpepparpeppar.Tillaga mitt i ugnen 14-16 minuter.
Skär portabellosvamp i mindre bitar och halvera sugarsnaps.
Häll bort vattnet från gnocchin.Fräs svamp och gnocchi i en stekpanna med 1 msk smör 3-4 minuter.
Tillsätt sugarsnaps och stek ytterligare 1 min.Krydda med salt och svartpeppar.
Blanda ner grekisk yoghurt och den hackade ruccola i såskastrullen.Mixa slät med stavmixer.Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera ugnsbakad torsk med svampgnocchi och ruccolasås.
Smaklig måltid
/Carina
Halloumiburgare med salsa romesco och pommes
2 portioner
Ingredienser:
1 röd paprika
1 tomat
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olja
salt
svartpeppar
500 g potatis
1/2 påse mandelspån
1 tsk vitvinsvinäger
3 krm chili flakes
2 halloumiburgare
2 hamburgerbröd
1/2 ask ruccola
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Salsa romesco: skär paprikan, 1/2 tomat, 1/2 rödlök och vitlöken i mindre bitar.Lägg allt i en ugnsform och blanda med olja och 1 krm salt.Rosta i övre delen av ugnen 18-20 minuter.
Skär potatisen i pommes frites-liknande stavar.Skölj med kallt vatten.Lägg på en plåt och blanda med olja,salt och svartpeppar.Rosta i mitten av ugnen 20-22 minuter.
Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.
Lägg över de rostade grönsakerna i en mixerbunke.Tillsätt hälften av den rostade mandeln, vitvinsvinäger,chili flakes och 1 krm salt.Mixa till en sås med stavmixer.
Skiva tunna ringar av 1/2 rödlök och skär 1/2 tomat i skivor.
Stek halloumiburgare på båda sidor i en stekpanna med lite olja, 2-3 minuter.
Fyll hamburgerbröd med lite salsa romesco,ruccola,halloumiburgare,tomat,rödlök och resten av den rostade mandeln.Servera med pommes frites.
Smaklig måltid
/Carina
Italiensk äppelpaj
Ingresienser:
Pajdeg:
125 g smör,rumsvarmt
2 1/2 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
4 st äpplen
125 mandelspån
125 g smör
1 dl socker
2 1/2 msk vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 citron,finrivet skal och lite av saften
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Knåda i hop mjöl och smör till en grynig massa.Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform,gärna med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
Blanda mandelspån,smör,socker,grädde,mjöl och citronskal i en kastrull.
Värm på under omrörning.Låt smeten sjuda på svag värme någon minut.Rör om då och då.
Skala,kärna ut och skiva äpplen tunt.
Lägg äppelskivorna i pajskalet.Pressa lite citronsaft över.
Bred ut fyllningen över äppelskivorna.
Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.Låt pajen svalna.Servera med vaniljglass.
Lycka till
/Carina
Citronköttbullar med patatas bravas,rostad mandel och piementos de padron
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
olja
salt
svartpeppar
Tomatsås:
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprika smoked
1/2 tsk salt
1/2 tsk chili flakes
2 lagerblad
1 burk krossade tomater (210g)
1/2 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
15 g mandelspån
Citronköttbullar:
250 g viltfärs
1/4 dl ströbröd
3/4 dl mjölk
1/2 tsk salt
svartpeppar
finrivet skal från 1 citron
1 ägg
olja
Vitlöksyoghurt:
1 dl grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
200 g piementos de padron
salt
olja
1/2 ask ruccola
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Skär potatisen i klyftor.Lägg i en ugnsform och blanda med olja,salt och svartpeppar.
Tomatsås: finhacka bananschalottenlök och vitlöksklyftan.Fräs på medelvärme i lite olja i en kastrull.Krydda med paprika smoked,salt och chili flakes.Tillsätt lagerblad,krossade tomater,flytande honung och vitvinsvinäger.
Låt sjuda på låg värme 15-17 minuter.
Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.Lägg över i en liten skål.
Citronköttbullar: blanda ströbröd,mjölk,salt och svartpeppar i en rymlig bunke.
Blanda ner finrivet citronskal,ägg och färs.Forma färsen till köttbullar.
Stek köttbullarna runtom i lite olja i en stekpanna.Lägg över i en ugnsform och tillaga klart längst ner i ugnen (under potatisen) 8-10 minuter.
Vitlöksyoghurt: blanda yoghurten och pressad vitlök i en liten skål,krydda med salt.
Halvera den använda citronen.Hetta upp lite olja i en stekpanna.Fräs piementos de padron 2-3 minuter.Krydda med salt.Stek citronhalvorna med snittytan nedåt 1-2 minuter.
Finhacka ruccola.Blanda den rostade potatisen med den kryddiga tomatsåsen.Lägg upp på ett fat och toppa med rostad mandel och ruccola.
Klicka över lite vitlöksyoghurt.Servera med citronköttbullar,piementos de padron och stekt citron.
Smaklig måltid
/Carina