Carinas recept

Kycklinggratäng

Av Carina Andersson - 2015-01-31 08:44

  

Kycklinggratäng med vitlök och creme fraiche


4 portioner


Ingredienser:

4 st kycklinfiléer
1 paket bacon
2 dl cream fraiché
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl ost riven smakrik
2 msk sweet chili sauce
2 st vitlöksklyftor finhackad
1,5 msk kycklingfond
0,5 tsk 

salt o svartpeppar




Gör så här:

Skär filén längsgående i bitar. Skär baconet i bitar.

Stek upp detta, salta och peppra.

Blanda Creme fraiche, grädde, sweet chili sås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond.

Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, häll blandningen över.

Täck hela ytan med den rivna osten. 7. Grädda c:a 25 min i 200 gr.

Serveringsförslag: Servera gärna med sallad och bulgur/ris



Lycka till

/Carina

  

Kalkonfilé med sojamarinerad svamp och wasabimajonnäs


4 portioner


Ingredienser:

Kalkon

  • 450 g kalkonfilé
  • 1 tsk olja
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamfrö

Sojasvamp

  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 dl japansk soja
  • 4 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 250 g kastanjechampinjoner
  • 3 morötter
  • 1/2 purjolök
  • 4 port ris

Wasabimajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2 tsk wasabipasta

Gör så här:

  • Sojasvamp:Skala och skiva ingefäran i tunna skivor. Koka upp soja, ättikssprit, socker, ingefära och vatten. Ansa och klyfta svampen. Skala och skiva morötterna tunnt. Lägg ner svamp och morötter i sojalagen och koka upp. Dra av från värmen och låt stå och dra.
  • Ansa, dela och skiva purjolöken i tunna skivor. Vänd ner purjolöken i sojasvampen strax innan servering.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Wasabimajonnäs: Blanda majonnäs och wasabipasta.
  • Kalkon: Skär kalkonen i skivor. Bryn skivorna i oljan i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Sänk värmen och ringla i honung och soja, låt koka ihop. Strö över sesamfröna.
  • Servera kalkonen med svamp, wasabimajonnäs och riset.

Lycka till

/Carina

  

Timjansbräserade kotletter med äpple


4 portioner


Ingredienser:

Spenatfräs

  • 1/2 påse bladspenat (à 400 g) fryst bladspenat
  • 2 schalottenlökar
  • 2 röda äpplen
  • 1 msk smör
  • salt och peppar
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 kruka gräslök

Potatismos

  • 900 g mjölig potatis
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 msk smör

Kotletter

  • 4 fläskkotletter
  • 1 tsk olja
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk senap gärna grovkornig

Gör så här:

  • Tina spenaten.
  • Potatismos: Skala och koka potatisen.
  • Spenatfräs: Skala och skiva löken. Skär äpplena i klyftor och skär bort kärnhuset. Krama ur vätskan ur spenaten. Fräs lök, äpple och spenat i smöret i en stekpanna och krydda med salt, peppar och vinäger. Hacka gräslöken och vänd ner den. 
  • Kotletter: Stek kotletterna i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och tillsätt grädde och timjan. Låt sjuda ca 5 minuter. Smaka sedan av med senap. 
  • Potatismos: Häll av vattnet ifrån potatisen. Häll mjölken över potatisen i kastrullen. Värm upp mjölken och dra kastrullen ifrån plattan. Stöt eller vispa ihop mjölk, potatis och smör. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera kotletterna med spenatfräset och potatismoset.

Lycka till

/Carina

  

Kryddbakad torsk med fänkål och tomat


4 portioner


Ingredienser:

  • 900g fast potatis

Torsk

  • 600 g torskfilé
  • 1 tsk dillfrö
  • 2 krm grovmald svartpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka dill

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 fänkål
  • 1 msk smör
  • 1/2 g saffran
  • 1 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 citron

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150°C.
  • Koka potatisen.
  • Torsk: Mortla kryddorna fint tillsammans med socker och salt.
  • Strö kryddblandningen runt om fisken.
  • Sås: Skala och skiva löken. Ansa och strimla fänkålen.
  • Fräs lök och fänkål sakta i smöret i en kastrull. Rör ner saffran och fräs den med grönsakerna. Tillsätt buljong och crème fraiche och koka sakta ca 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
  • Torsk: Lägg fisken i en ugnssäker form sätt in den mitt i ugnen 10-15 minuter.
  • Dela tomaterna i halvor. Hacka dillen grovt. Lägg tomater och dill på fisken och servera tillsammans med potatis och sås.

Lycka till

Carina

  

Spenatköttbullar i tomatsås med oregano


4 portioner


Ingredienser:

Tomatsås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 kruka oregano
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • tomater 1 burk (à 400 g) hela skalade tomater
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk balsamvinäger
  • salt och peppar
  • 4 portioner ris

Spenatbullar

  • 1/2 påse bladspenat (à 400 g) fryst bladspenat
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g blandfärs
  • 1 msk olja
  • 2 morötter
  • 1 tsk olja
  • 1 tsk rödvinsvinäger

Gör så här:

  • Tina spenaten till spenatbullarna.
  • Tomatsås: Skala löken, hacka den och oreganon. Fräs löken mjuk i olivoljan i en stekpanna. Rör ner tomatpuré, hela tomater, hälften av oreganon, socker och vinäger och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Spenatbullar: Blanda ströbröd med mjölk, ägg och kryddor, låt svälla ca 2 minuter. Rör ner senap och pressa i vitlöken.
  • Pressa ur vattnet från spenaten och blanda den med färs och ströbrödsblandningen.
  • Forma till bullar och bryn dem i oljan i en stekpanna. Sänk värmen och häll över tomatsåsen. Låt sjuda ca 5 minuter.
  • Skala morötterna och fortsätt att hyvla med skalaren. Blanda morotsremsorna med olja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
  • Servera spenatbullarna med resten av oreganon, morötter och ris.

Lycka till

/Carina

Ovido - Quiz & Flashcards