Carinas recept

  

Fläskfilé med persiljemorötter och hasselbackspotatis


4 portioner


Ingredienser:

Potatis

  • 900 g potatis
  • salt och peppar
  • 1 msk olja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 dl ströbröd

Morötter

  • 3 morötter
  • 1/2 krukar persilja
  • 1 tsk smör

Fläskfilé

  • ca 500 g fläskfilé
  • 1 tsk hel rosé- eller svartpeppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 msk smör

Till servering

  • 1/2 skivad romansallad

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Potatis: Skala och skär skåror i potatisen nästan ända ner. (Lämna en halv centimeter.) Pensla med oljan, salta och peppra. Strö över paprikapulver och ströbröd. Lägg dem på en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter.
  • Morötter: Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten ca 15 minuter. Hacka persiljan. Häll av morötterna och vänd runt med smör och persilja. Salta och peppra.
  • Fläskfilé: Skiva fläskfilén i två centimeter tjocka skivor. Mortla pepparn och blanda den med grädde, vatten och majsstärkelse.
  • Stek köttet i smöret i en stekpanna några minuter på varje sida. Häll över gräddblandningen och låt koka några minuter.
  • Till servering: Servera fläskfilén i såsen med hasselbackspotatis, sallad och morötter.

Lycka till

/Carina

  

Lumaconi med ryggbiff och tomat


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port pasta (gärna lumaconi)
  • 1 rödlök
  • ca 150 g shiitakesvamp
  • ca 500 g strimlad ryggbiff
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 burk körsbärstomater (à 400 g)
  • 2 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 tsk strösocker
  • 65 g babyspenat

Gör  så här:

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skala och skiva löken. Ansa och dela svampen.
  • Bryn köttet i hälften av olivoljan i en gryta. Krydda med salt, peppar och timjan, lyft upp på en tallrik.
  • Bryn löken och svampen i resten av olivoljan i grytan. Blanda ner körsbärstomaterna, vattnet, buljongtärningen och sockret låt det koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner köttet och låt det bli varmt.
  • Blanda ner pastan och spenaten i grytan och servera.

Lycka till

/Carina

  

Chili con carne med pimiento de padron


4 portioner


Ingredienser:


4port ris eller annat gryn


400 g älgfärs

Chili

  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 msk strösocker
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 burkar hela tomater (à 400 g)
  • 410 g stora kokta vita bönor
  • 410 g kokta kidneybönor
  • 1 morot

Vitlökskräm

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 kruka persilja
  • 2 dl smetana
  • salt och peppar

Tillbehör

  • 100 g små gröna paprikor (gärna Pimientos de Padrón)
  • 1 tsk olivolja
  • 4 små tortillabröd

Gör så här:

  • Chili con carne:Skala och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och hacka paprikan.
  • Bryn grönsakerna på hög värme i olivoljan i en stor gryta. Tillsätt kryddorna och fräs någon minut. Häll på tomaterna.Stek färsen. Låt koka ca 15 minuter.
  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Vitlökskräm: Skala och riv vitlöken och hacka persiljan. Blanda det med smetana. Smaka av med salt och peppar.
  • Chili con carne: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och riv moroten fint och vänd ner i chilin tillsammans med bönorna. Låt det koka upp.
  • Tillbehör: Stek pimientos i olivolja i en stekpanna, salta och peppra. Värm tortillabröden i en torr stekpanna på medelvärme.
  • Servera chili con carne med ris, vitlökskräm, tortillabröd och pimientos.

Lycka till

/Carina




  

Kycklingburgare med rostad majs och avokadokräm


4 portioner


Ingredienser:

 

Rostad majs

  • 3 sötpotatisar
  • 150 g majskorn
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Burgare

  • 500 g kycklingfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk smör

Avokadokräm

  • 2 avokado
  • 1 tsk olivolja
  • 1 lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • 2 krm cayennepeppar

Till servering

  • 1 rödlök
  • 1/2 romansallad
  • 4 hamburgerbröd (gärna surdeg)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Rostad majs: Skölj och skiva sötpotatisen. Låt majsen rinna av.
  • Blanda potatis, majs, olivolja, salt och peppar. Häll ut i en långpanna och sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter.
  • Burgare: Blanda färsen med salt, peppar och paprikapulver. Forma till platta burgare.
  • Avokadokräm: Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur köttet. Mosa det med en gaffel tillsammans med olivoljan, pressad lime och -vitlök. Smaka av med salt och cayennpeppar.
  • Skala och skiva löken. Plocka loss bladen på salladen.
  • Burgare: Bryn burgarna i smöret i en stekpanna. Lägg dem på långpannan när det återstår ca 5 minuter av potatisens tid.
  • Till servering: Servera burgarna med bröden och alla tillbehör.

Lycka till

/Carina

  

Lax med smak av pepparrot


4 portioner


Ingredienser:

4 laxfileéer

1 burk cremé fraiche pepparrot och havssalt

1 dl riven ost

10 körsbärstomater

Salt och citronpeppar


Tillbehör:

Pärlcouscous

Sallad

Ärtskott


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägglaxen i en ugnsfast form.Krydda med salt och peppar.

Dela tomaterna och lägg bredvid laxen i formen.

Häll över creme fraichen,täck med riven ost.

Koka pärlcouscousen enlgigt anvisningen på förpackningen.

Ställ in laxen mitt i ugnen i 20 minuter. 

Servera laxen med pärlcouscous,sallad och ärtskott.


Lycka till

/Carina

Ovido - Quiz & Flashcards