Carinas recept

  

Stekt torsk med kräfttzatziki


4 prtioner


Ingredienser:

 
  • 400 g torskfilé
  • 900 g fast potatis
  • 1/2 gurka
  • 170 g kräftstjärtar i lake
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 3 msk hackad dill
  • salt och peppar
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk smör eller margarin

Gör så här:

  • Skala och koka potatisen.
  • Riv gurkan grovt och pressa ur vätskan. Låt kräftstjärtarna rinna av och grovhacka dem. Pressa vitlöksklyftan. Blanda gurkan med kräftor, gräddfil, vitlök och dill till en kräfttzatziki. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär fisken i portionsbitar. Krydda dem med salt och peppar och vänd dem i mjölet. Stek i matfettet 3–4 min på varje sida.
  • Skär citronen i klyftor.
  • Servera fisken med pressad potatis och kräfttzatziki.

Lycka till

/Carina

  

BBQ-biff med krämig sellerisallad


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port ris eller annat gryn

Sellerisallad

  • ca 200 g rotselleri
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl riven prästost
  • 1 dl crčme fraiche
  • 1 msk söt senap
  • 1 rött äpple
  • 1/2 romansallad

Biff

  • ca 600 g minutbiff
  • 1 msk smör
  • 200 g bbq-sås
  • 1/2 dl vatten

Gör så här:

  • Sellerisallad:Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Stek dem i olivoljan i en stekpanna, salta och peppra. Låt svalna.
  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Sellerisallad: Blanda ost, crčme fraiche och senap, smaka av med salt och peppar. Riv äpplet, vänd ner det och rotsellerin.
  • Skär salladen grovt.
  • Biff: Stek köttet i smöret i en stekpanna cirka 1 minut på varje sida. Salta och peppra försiktigt. Blanda ner BBQ-såsen och vattnet och låt det bli varmt.
  • Servera köttet med sellerisallad, ris och romansallad.

Lycka till

/Carina

  

Älgfärsbiffar med grönpepparsås


4 portioner


Ingredienser:

500 gram älgfärs
1 dl havregryn
4 tsk potatismjöl
1 dl mjölk
2 msk kalvfond, konc
0,5 st gul lök
1 st ägg
1 tsk salt, knappt
2 krm nymald svartpeppar
 smör till stekning

Grönpepparsås:

1 st liten gul lök
1 msk smör
3 dl vatten
2 dl grädde
2 msk 2-3 msk kalvfond, konc
2 msk brun maizenaredning
1,5 msk torkad grönpeppar, krossad
 salt att smaka av med

Tillbehör:

Ugnsrostad potatis,morötter,tomat och sockerärtor.


Gör så här:

  • Blanda havregryn, potatismjöl, mjölk och kalvfond i en bunke. Låt det stå och svälla i 5 minuter.
  • Tillsätt hackad lök, köttfärs, ägg, salt och peppar och arbeta samman till en smidig färs.
  • Forma färsen till biffar och stek dem i en stor stekpanna på medelvärme, ca 3 minuter per sida. Lägg biffarna på ett fat tills alla är stekta. Flytta sedan över alla biffar till stekpannan.
  • Grönpepparsås: Fräs hackad lök i en kastrull med matfett tills löken blir blank. Tillsätt vatten, grädde, kalvfond och maizenaredning. Koka upp under omrörning. Krydda med krossad grönpeppar och smaka av med salt.
  • Häll såsen över biffarna i stekpannan och låt sjuda några minuter. Servera biffarna med ugnsrostad potatis och morötter,tomater och sockerärtor.

Lycka till

/Carina

  

Krispig lax med rädisor och persiljekräm


4 portioner


Ingredienser:

Lax

  • 4 port laxfilé (ā 140 g)
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl panko
  • 2 msk olja

Potatis

  • 900 g potatis
  • 1 msk olja
  • salt och peppar

Persiljekräm

  • 1/2 kruka persilja
  • 250 g kvarg

Sallad

  • 125 g rädisor
  • 150 g salladsärter
  • 1/2 romansallad
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk olivolja

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225˚C.
  • Potatis: Dela potatisen och blanda den med oljan. Krydda med salt och peppar. Häll ut den på en plåt och rosta mitt i ugnen cirka 30 minuter.
  • Persiljekräm: Hacka persiljan och blanda med kvarg, smaka av med salt och peppar.
  • Sallad: Skär rädisorna i skivor eller klyftor och dela salladsärterna på längden.
  • Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka salladsärterna mjuka någon minut. Låt dem rinna av. Skär salladen grovt. Blanda den med rädisorna och ärterna. Vänd ner vinäger, olivolja, smaka av med salt och peppar.
  • Lax: Dela laxen på längden. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik. Knäck äggen och vispa ihop dem för sig i en djup tallrik. Lägg pankon på en tallrik.
  • Vänd laxen först i vetemjölsblandningen sedan i äggen och sist i pankon.
  • Stek laxen i oljan i en stekpanna några minuter på varje sida.
  • Servera laxen med rostad potatis, persiljekräm och sallad.

Lycka till

/Carina

  

Kryddig kycklinggryta och granatäpple


4 portioner


Ingredienser:

Kycklinggryta

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 burk körsbärstomater (ā 400 g)
  • 1/2 tärnad kycklingbuljong
  • 1 dl vatten
  • salt
  • 4 kycklingfiléer
  • 2 tsk olja

Couscous

  • 4 port couscous eller annat gryn
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 1 granatäpple
  • 1/2 gurka
  • 65 g babyspenat
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Kycklinggryta:Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs vitlöken under omrörning till gyllenbrun färg. Tillsätt kryddorna och rör om. Tillsätt tomater, buljongtärning och vatten. Koka upp och smaka av med salt.
  • Skär varje kycklingfilé i 3 bitar och salta. Bryn dem i oljan i en stekpanna.
  • Lägg kycklingen i tomatsåsen, koka upp och låt sjuda cirka 5 minuter eller tills kycklingen är genomkokt.
  • Couscous: Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen med buljongtärningen.
  • Dela granatäpplet och skrapa ur kärnorna. Skär gurkan i tärningar.
  • Blanda granatäpplekärnor med gurka, spenat, olivolja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
  • Vänd ner couscousen i salladen och servera med kycklingen.

Lycka till

/Carina

Ovido - Quiz & Flashcards