Carinas recept

  

Kryddig biff med pico de gallosalsa


4 portioner


Ingredienser:

Kryddig biff

  • 1 tsk lökpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1 tsk oregano
  • ca 500 g strimlad ryggbiff från älg
  • 2 msk olja

Pico de gallosalsa

  • 1 gul lök
  • 3 tomater
  • 1 kruka koriander
  • saft från 1 lime (saft från 1 lime motsvarar 1 1/2 msk limesaft)
  • 1/2 tsk salt

Avokadoröra

  • 2 avokado
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 1 vitlöksklyfta

Tillbehör:

  • 4 portioner ris
  • 2 hjärtsallad

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Salsa: Skala lök, hacka den, tomater och koriander. Dela limen och pressa ur saften. Blanda allt i en skål och krydda med salt.
  • Kryddig biff: Blanda alla kryddor.
  • Avokadoröra: Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur avokadoköttet, mosa ihop det med gräddfil och pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  • Ansa salladen.
  • Kryddig biff: Stek köttet i oljan i en stekpanna ca 3 minuter och tillsätt kryddorna mot slutet av stekningen.
  • Servera köttet med pico de gallosalsa, avokadoröra och sallad.

Lycka till

/Carina

  

Köttbullar med smak av citron och timjan


4 portioner


Ingredienser:

Köttbullar

  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ca 500 g hjortfärs
  • 1 tsk timjan
  • citronskal
  • 1 msk smör

Sås

  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)


Tillbehör:

  • 900g fast potatis

Gurka

  • saft och skal från 1 citron (saft från 1 citron motsvarar 3 msk saft)
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 gurka
  • 1 kruka persilja

Gör så här:

  • Koka potatisen.
  • Gurka: Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften (spara skalet till köttbullarna). Blanda en lag av citronsaft, socker, salt och peppar. Rör tills sockret löst sig.
  • Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Hacka persiljan och blanda ner den och gurkan i lagen.
  • Köttbullar: Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar i en bunke. Låt stå och svälla ca 5 minuter.
  • Blanda färs, timjan och citronskal i ströbrödsblandningen.
  • Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i smöret i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg över köttbullarna på en tallrik.
  • Sås: Blanda majsstärkelsen med grädden och häll den och buljongen i pannan. Låt koka ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och låt allt sjuda ca 3 minuter.
  • Servera köttbullarna med såsen, potatisen och gurkan.

Lycka till

/Carina

  

Falukorvsgratäng med sting


4 portioner


Ingredienser:

500 gram falukorv
2 dl crème fraiche
1 st morot
1 dl krossade tomater
2 st tomater
250 gram keso
200 gram riven ost
2 klyftorvitlök
 salt
 paprikapulver
 svartpeppar
2 tsk sambal oelek

Tillbehör: Potatismos 


Gör så här:

  • 1.Sätt ugnen på 225 grader.
  • 2. Skär falukorven i centimetertjocka skivor och lägg på botten i en ugnsform.
  • 3. Riv moroten fint och blanda med crème fraîche, krossade tomater och sambal oelek. Smaksätt med paprikapulver och salt och bred sedan över korvskivorna.
  • 4. Blanda keso, vitlök och svartpeppar och gör ett till lager med detta i formen. Skär tomaterna i skivor och fördela jämnt över. Strö på riven ost.
  • 5. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera med hemkokt potatismos.

Lycka till

/Carina

Apelsinpannacotta

Av Carina Andersson - 2015-03-01 15:35

  

Apelsinpannacotta


4 portioner


Ingredienser:

4 dl grädde
0,5 dl strösocker
1 st apelsin, rivet skal av hela och saft från halva
1 st vaniljstång
2,5 st gelatinblad

Garnering:

Romerska bågar med smak av apelsin

River apelsinskal


Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Blanda grädde, strösocker, rivet skal/saft från apelsinen i en panna. Skrapa märgen från vaniljstången i pannan, tillsätt även själva stången.

Låt gräddblandningen koka upp. Låt stå och dra ett tag. Fiska upp vaniljstången och kasta den.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen, rör ordentligt. Sila blandningen genom en sil och häll upp i serveringsglas och ställ kallt i kylskåp ca 3 timmar.

Garnera med romerska bågar och apelsinskal strax innan servering.



Lycka till

Carina

Krämig kycklingpasta med soltorkad tomat  


4 portioner


Ingredienser:

4 portioner tagliatelle

6 hg kycklingfile

1 msk olivolja

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

200 g soltorkade tomater

1 msk kycklingfond

2 tsk basilika - torkad

salt

peppar

1 dl parmesanost


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Skala och hacka lök och vitlök.

Strimla kycklingen och soltorkade tomater.

Hetta upp en stekpanna med olja,bryn lök,kyckling och tomaterna tills de får lite färg.

Tillsätt fond,grädde och basilika.Låt koka i hop 4-5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Sila av pastan och blanda med osten och kycklingsåsen.



Lycka till

/Carina


Ovido - Quiz & Flashcards