Carinas recept

  

Rostad fänkål med kotlett


4 portioner



Ingredienser

  • 1 fänkål
  • 1/2 påse salladslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 1 msk flytande honung
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan
  • 4 port ris, gärna basmatiris
  • 2 msk kycklingfond eller kycklingbuljongtärning (2 msk kycklingfond motsvarar 1 kycklingbuljongtärning)
  • 2 tsk gurkmeja
  • 4 fläskkotletter med ben
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1/2 ask romantica tomater (à 400 g)
  • 1/2 citron
  • 1 1/2 gräddfil

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Ansa och skär fänkålen i klyftor. Ansa salladslöken och skär den i strimlor. Skala och finhacka vitlöken.
  • Lägg fänkål i en ugnssäker form. Ringla över hälften av oljan och all honung, krydda med salt, peppar och timjan. Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Fräs hälften av lökstrimlorna och vitlöken i resten av oljan i en kastrull. Tillsätt ris, gurkmeja och vatten enligt anvisningen på risförpackningen. Blanda ner fond eller buljongtärning.
  • Bryn kotletterna i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  • Dela tomaterna i halvor. Ta ut formen med grönsakerna och lägg på resterande salladslök, tomaterna och kotletterna. Stek mitt i ugnen ytterligare ca 10 minuter.
  • Skölj och finriv skalet av citronen. Blanda gräddfilen med citronskalet och smaka av med salt och peppar.
  • Servera kotletterna med grönsakerna, ris och gräddfil.

Lycka till

/Carina

  

Primörsallad med rucolakräm och kyckling


4 portioner


Ingredienser

  • 4 port quinoa eller annat gryn
  • 4 kycklingfiléer
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk smör eller margarin

Rucolakräm

  • 65 g rucola
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 2 msk mjölk
  • peppar

Primörsallad

  • 150 g sockerärter
  • ca 150 g kålrabbi
  • 1/2 påse salladslök
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

  • Koka couscous enligt anvisningen på förpackningen och låt svalna.
  • Rucolakräm: Mixa rucolan med crème fraiche, ost och mjölk till en slät kräm. Smaka av med peppar.
  • Primörsallad: Strimla sockerärtorna på längden. Skala kålrabbin, skär den och löken i tunna skivor eller strimlor.
  • Blanda couscous med grönsakerna och smaka av med salt och peppar. Ringla över olivoljan.
  • Dela kycklingfiléerna på längden och krydda med salt och peppar. Stek dem runt om i matfettet 5–6 minuter.
  • Servera salladen med kyckling och rucolakräm.

Lycka till

/Carina

  

Enchiladas med tomat- och majssalsa


4 portioner



Ingredienser

Enchiladas

  • 1 gul lök
  • ca 420 g nötfärs
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 dl vatten
  • 380 g kokta svarta bönor
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk sambal oelek
  • 320 g tortillabröd
  • 1 1/2 dl riven ost

Tomatsalsa

  • 340 g majs
  • 3 tomater
  • 1 kruka koriander
  • 1 lime

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Enchiladas: Skala och finhacka löken.
  • Stek färsen och löken i oljan. Krydda med salt, peppar, tomatpuré, paprikapulver och spiskummin. Tillsätt vatten och rör om. Stek ca 1 minut.
  • Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner dem i färsen. Lägg färsen på ett fat.
  • Blanda tomater, oregano och sambal oelek i stekpannan. Låt småputtra ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Fyll tortillabröden med färs och rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnssäker form (ca 20x30 cm för 4 port).
  • Häll på tomatsåsen och toppa med osten.
  • Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Salsa: Låt majsen rinna av. Tärna tomaterna, hacka koriandern och pressa saften ur limen. Blanda samman alla ingredienserna till en salsa. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera enchiladas med tomatsalsan.

Lycka till

/Carina

  

Bönsallad med grekiska biffar


4 portioner



Ingredienser:

Potatissallad

1 kg potatis

150 g haricots verts

380 g kokta stora

vita bönor

1/2 burk (à 370 g)

kärnfria kalamataoliver

1 rödlök

3 msk senap

3 msk vitvinsvinäger

2 msk olivolja

1 msk vatten

salt och peppar

1/2 påse (à 65 g) rucola

Fetabiffar

1/2 citron

1 vitlöksklyfta

100 g fetaost

1/2 kruka basilika

ca 420 g nötfärs

1/2 dl vatten

1/2 tsk salt

1 krm peppar

1 msk olja


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 C.

Potatissallad-Borsta,skölj och koka potatisen i lätt saltat vatten.Låt den kallna något.

Ansa och koka haricots vertsen i lättsaltat vatten i ca 4 minuter..Skölj bönor,låt dem och oliverna rinna av.Skala och skiva löken.

Blanda senap och vinäger i en stor skål.Vispa droppvis ner olivoljan,tillsätt vatten.Smaka av med salt och peppar.

Halvera potatisen och vänd  ner den i dressingen.Blanda den krämiga potatisen med haricots verts,bönor,oliver och lök.Smaka av med salt och peppar.

Fetabiffar-skölj citron,skala vitlöken,finriven den och citronen.Smula fetosten grov.Hacka basilikan.Blanda färsen vilök,citronskal,basilika,vatten,salt och peppar.Arbeta in fetaosten.Forma till biffar.Stek dem i olja till de fått färg. Sätt in dem i mitt i ugnen i ca 7 minuter.

Vid servering vänd ner ruccola i potatissalladen.



Lycka till

/Carina

  

Kolja med dillsås och lättrimmad gurka


4 portioner



Ingredienser:

 560 g koljafilé

1 kg potatis

1/2 ask (à 150 g)

sockerärtor

Sås

1 schalottenlök

2 1/2 dl fi skbuljong

(vatten och

buljongtärning

eller fond)

1 1/2 dl vitt vin

2 1/2 dl vispgrädde

1 kruka dill

salt och peppar

Gurka

1 gurka

1/2 tsk salt

1/2 krm vitpeppar

1 msk smör eller margarin



Gör så här:

Tina fisken.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.Lägg i sockerärtorna när det återstår 3 minuter av koktiden.

Sås:Skala och finhacka löken,lägg  den i en kastrull.Häll på buljong,vin och grädde.Koka tills hälften återstår.

Spara lite av dillen till gurkan och krovhacka resten.

Mixa såsen slät med den grovhackade dillen,salta och peppra.

Gurkan: Skala gurkan och hyvla den tunt med potatisskalaren.Krydda med salt och peppar.Vänd ner den sparade finhackade dillen.

Salta fisken och stek den i het panna med smör,ca 3 minuter på vardera sida.

Servera fisken med gurka sås och potatis.


Lycka till

/Carina

Ovido - Quiz & Flashcards