Carinas recept

  

Portergryta med fänkål och apelsin


4 portioner



Ingredienser

  • 4 port ris eller annat gryn
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 8 skivor lövbiff
  • 1 msk hela fänkålsfrön
  • 1/2 apelsin (1/2 apelsin motsvarar 2 msk saft)
  • 1/2 kruka persilja
  • 2 msk olja
  • salt och svartpeppar
  • 3 dl porter öl
  • 5 dl ox- eller köttbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 1/2 msk maizena majsstärkelse

Så här gör du

  1. Koka riset eller grynen enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skala lök, vitlök, morötter och palsternackor. Hacka lök och vitlök. Skär morötter och palsternackor i mindre bitar.
  3. Skär lövbiffen i strimlor.
  4. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Skölj och riv skalet av apelsinen och pressa ur saften. Hacka persiljan.
  5. Hetta upp oljan i en gryta eller kastrull och bryn köttet. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök och fänkålsfrön, fräs tills löken har mjuknat. Blanda ner rotfrukter, porter och buljong. Låt koka ca 8 minuter.
  6. Red av grytan med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  7. Rör ner apelsinsaft och -skal och persilja. Smaka av med svartpeppar. Servera med ris eller gryn.

Lycka till

/Carina

 

  Avokadosalsa med räkor


4 portioner



Ingredienser

  • 4 port ris, gärna jasminris
  • 1/2 rödlök
  • 2 avokado
  • 1 lime (1 lime motsvarar 2 msk pressad saft)
  • 1 röd paprika
  • 1 liten röd spansk peppar
  • 2 tomater
  • 1/2 kruka koriander
  • 340 g räkor i lake (avrunna)
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1/2 isbergssallad

Så här gör du

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skala och hacka löken. Dela, kärna och gröp ur och tärna avokadorna. Skölj och riv skalet av limen och pressa ur saften. Blanda limeskal och -saft med lök och avokado.
  3. Dela och kärna ur paprikan och spansk peppar. Tärna dem och tomaterna. Hacka koriandern. Låt räkorna rinna av. Blanda allt tillsammans med avokadon, räkor och olivoljan. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lossa försiktigt bladen från salladen.
  5. Lägg salsan i salladsbladen och servera med ris.

Lycka till

/Carina

  

Kyckling med oliver och basilika


4 portioner


Ingredienser

  • 4 port ris, gärna basmatiris
  • 1/2 citron
  • 1/2 kruka basilika
  • 500 g strimlad kycklingfilé
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 dl svarta oliver



Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skölj och finriv skalet av citronen och pressa ur saften. Grovhacka basilikan.
  • Bryn kycklingen i matfettet i en stekpanna, salta och peppra.
  • Blanda ner grädde, pressad vitlök, buljong, rosmarin och citronsaft i pannan. Låt koka utan lock ca 5 minuter.
  • Red eventuellt av grytan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Rör ner citronskal, oliver och basilika.
  • Servera grytan med riset.

Lycka till

/Carina

  

Rabarber och jordgubbspaj


6 portioner


Ingredienser:

Smuldeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 0.75 dl strösocker
  • 100 g smör
    • eller  1 dl flytande margarin

Fyllning:

  • 3 stjälkar rabarber
  • 0.5 liter jordgubbar
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Skär fast smör i småbitar och fördela med fingertopparna till en smuldeg. Eller använd bara en sked och rör ner flytande margarin till en smulig deg.

Skala och skär rabarber i centimetertjocka bitar. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.

Lägg rabarber och jordgubbar i en ugnssäker form. Strö över vaniljsocker,socker och potatismjöl. Fördela smuldegen över fyllningen.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter.



Lycka till

/Carina

  

Halstrad lax med syrlig potatissallad


4 portioner



Ingredienser

  • 900 g potatis
  • 1 knippe rädisor
  • 1 rödlök
  • 1 kruka dill
  • 100 g ansjovis
  • 1 citron
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • salt och peppar
  • 600 g laxfilé
  • 1 tsk smör eller margarin

Gör så här:

  • Borsta, skölj och koka potatisen i saltat vatten.
  • Skiva rädisorna. Skala löken, finhacka den och dillen. Hacka ansjovisen.
  • Låt potatisen svalna något och halvera den.
  • Skölj och finriv skalet av halva citronen. Klyfta den andra halvan.
  • Blanda citronskal, lök, dill, ansjovis och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
  • Vänd ner rädisor och potatis.
  • Skär laxen i 4 bitar (för 4 port). Stek dem i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  • Servera laxen med potatissallad och citronklyftor.

Lycka till

/Carina

Ovido - Quiz & Flashcards