Carinas recept

Vaniljpannacotta

Av Carina Andersson - 2013-09-29 19:56

  

Vaniljpannacotta


4 portioner



Ingredienser:

3 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
0.5 dl strösocker


Till garnering:saltlakritsströssel och hallon



Gör så här:

1.Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten tills de blir mjuka, ca 5 minuter.

2. Häll grädden i en kastrull. Klyv vaniljstången och peta ner fröna i grädden, lägg ner stången också.

3. Tillsätt sockret och låt gräddblandningen koka svagt några minuter.

4. Ta kastrullen från värmen.

5. Ta upp gelatinbladen och krama ur lite vätska.

6. Lägg ner dem i grädden och rör med en visp tills de har smält.

7. Fiska upp vaniljstången och häll upp pannacottan i portionsglas.

8. Låt svalna och ställ sedan kallt i minst 2 timmar.

9.Garnera med tex saltlakritsströssel och hallen


Lycka till

/Carina

Kycklingstroganoff

Av Carina Andersson - 2013-09-29 19:50

  

Kycklingstroganoff


4 portioner



Ingredienser

  • 4 port ris eller annat gryn
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 550 g strimlad kycklingfilé
  • 2 msk olja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 röd paprika

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Bryn kycklingen i oljan i en stor gryta tills den börjar få färg. Tillsätt lök och vitlök och stek tills den är mjuk. Strö paprikapulvret över kycklingen och rör ner tomatpurén, buljongen och grädden. Låt sjuda ca 10 minuter.
  • Dela, kärna ur och tärna paprikan. Rör ner den i grytan och låt den bli varm.
  • Servera stroganoffen med riset och gärna en sallad.

Lycka till

/Carina


  

Ostburgare med klyftpotatis


4 portioner



Ingredienser

  • 600 g potatis
  • 2 msk olja
  • salt och peppar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • ca 500 g nötfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 ägg
  • 1/2 rödlök
  • 2 tomater
  • 1 kruka plocksallat
  • 4 skivor ost
  • ketchup

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en långpanna.
  • Tvätta och skär potatisarna i klyftor. Blanda dem med hälften av oljan, salt och peppar. Lägg potatisen på den varma långpannan. Rosta mitt i ugnen ca 30 minuter. Vänd potatisen någon gång under tiden.
  • Häll ströbrödet i en bunke, rör ner vattnet och låt det svälla ca 5 minuter. Blanda ner färsen tillsammans med salt, peppar och ägg. Forma till 4 platta burgare (för 4 port). Bryn burgarna i resten av oljan och låt dem steka med potatisen de sista 6 minuterna.
  • Skala löken. Skär den och tomaterna i skivor. Plocka salladsbladen.
  • Servera hamburgaren med sallad,tomat,lök,klyftpotatis och ketchup.

Lycka till

/Carina

  

Majskaka med svartrökt bog


4 portioner


Ingredienser

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1 tsk strösocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 600 g fast potatis
  • 340 g majskorn
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 gurka
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 150 g rökt bog

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Vispa samman mjöl, mjölk och socker till en jämn smet. Vispa i äggen och tillsätt salt och peppar.
  • Skala och riv potatisen fint. Låt majsen rinna av. Blanda ner potatisen (direkt så att den inte mörknar) och majsen i smeten.
  • Smörj en långpanna, ca 30x40 cm (för 4 port), med matfettet och häll i smeten.
  • Stek mitt i ugnen ca 25 minuter.
  • Skala, dela, kärna ur och skär gurkan i tärningar. Blanda gurkan med yoghurt,pressai vitlök, smaka av med salt och peppar.
  • Servera majskakan med gurkyoghurten och den rökta bogen.

Lycka till

/Carina


  

Broccoliris med kyckling


4 portioner





Ingredienser:

  • 4kycklingklubbor
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 4 port basmatiris
  • 1 röd spansk peppar
  • 250 g broccoli
  • 2 msk japansk soja
  • 2 dl matyoghurt
  • 1/2 dl sweet chili
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Stek kycklingklubborna i oljan i en stekpanna tills de får en fin färg. Lägg dem i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
  • Stek mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 82˚C. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Kärna ur och finhacka spansk peppar.
  • Skär broccolin i små buketter och koka dem mjuka i saltat vatten.
  • Blanda riset med chili, broccoli och soja.
  • Blanda yoghurten med sweet chili,vitlök och smaka av med salt och peppar.
  • Servera kycklingen med broccoliriset, yoghurten och gärna lite extra soja samt sallad.

Lycka till

/Carina

Ovido - Quiz & Flashcards