Carinas recept

  

Fiskgryta med blåmusslor


4 portioner


Ingredienser:

  • 900g fast potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 morötter
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 5 dl fiskbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1 burk majskorn (à150 g)
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka dill
  • ca 400 g torskfilé
  • 450 g blåmusslor (med skal)
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Tina musslorna om frysta används.
  • Skala och koka potatisen.
  • Skala och hacka vitlöken, fräs den i smöret i en gryta på svag värme tills det blir mjukt. Tillsätt cayennepeppar, timjan och lagerblad och fräs ytterligare någon minut.
  • Skala och tärna under tiden morötterna i ca 1 cm stora tärningar. Tillsätt dem i grytan och häll på grädde och buljong. Låt koka ihop tills morötterna är mjuka, det tar ca 15 minuter.
  • Låt majsen rinna av. Dela tomaterna. Hacka dillen grovt. 
  • Skär torsken i bitar och lägg den och majsen i grytan. Låt sjuda ca 5 minuter.
  • Tillsätt musslorna med spadet i grytan tillsammans med tomater och dill. Låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera grytan med potatisen.

 


Smaklig måltid

/Carina

  

Kycklingpasta med vitvinssås och haricots verts


2 portioner


Ingredienser:

  • 1rödlök
  • 300 g strimlad kyckling
  • 1 tsk olja
  • salt och peppar
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 ask färsk persilja (à 20 g)
  • 150 g haricots verts
  • 2 port färsk pasta (gärna tagliolini)

Gör så här:

  • Sätt på en kastrull med vatten till bönorna och pastan.
  • Skala och skiva löken. Fräs lök och kyckling i oljan i en stekpanna. Salta och peppra. Sänk värmen och tillsätt vin och grädde, sjud ca 5 minuter.
  • Hacka persiljan och rör i.
  • Ansa och koka haricots verts i saltat vatten ca 4 minuter. Koka pastan i samma vatten enligt anvisningen på förpackningen.
  • Servera kycklingsåsen med pastan och haricots verts.


Smaklig måltid

/Carina

  

Kikärtsplättar med fetaostkräm


4 portioner


Ingredienser:

Plättar

  • 1 förp kokta kikärta (à 380 g)
  • 300 g majskorn
  • 1 tsk oregano
  • 2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 msk olja

Fetaostkräm

  • 150 g fetaost
  • 2 dl matyoghurt
  • peppar

Sallad

  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 2 hjärtsallad

Gör så här:

  • Plättar:Låt kikärterna och majsen rinna av var för sig.
  • Blanda oregano, mjölk, mjöl, salt och ägg till en jämn smet. Blanda ner kikärterna i äggsmeten och mixa med stavmixer. Vänd sedan ner majsen.
  • Fetaostkräm: Smula fetaosten och blanda med yoghurt. Smaka av med peppar.
  • Plättar: Stek plättar av smeten i oljan i en stekpanna. Lägg dem på en plåt och håll dem varma i ugnen.
  • Sallad: Skala löken, skiva den och tomaterna. Ansa och skär salladen i bitar och blanda med löken och tomaterna.
  • Servera plättarna med fetaostkräm och sallad.

Smaklig måltid

/Carina

  

Soppa på gröna ärtor med räkor

 

2 portioner

 

Ingredienser:

Soppa

  • 250 g frysta gröna ärter
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och fond eller tärning)
  • peppar
  • 1 burk räkor i lake (à 460 g)

Till servering

  • 1/2 romansallad
  • 2 små bakeoff baguetter
  • 125 g färskost (gärna pepparrot)

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienserna till soppan, utom peppar, i en kastrull. Låt koka upp och koka ca 3 minuter. Mixa soppan slät och smaka av peppar och ev salt.
  • Låt räkorna rinna av.  Blanda ner dem i soppan vid servering.
  • Servera soppan med bröd, ost och sallad.

Smaklig måltid

/Carina

  

Äppelchutney med chili, kanel och ingefära



Ingredienser:

  • 1 kg syrliga äpplen
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 4 dl äppelcidervinäger
  • 5 dl rårörsocker

Gör så här:

  • Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  • Blanda äppelbitar, lök, vitlök, chili, kanelstänger, ingefära och vinäger i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.
  • Rör ner sockret. Fortsätt sjuda ca 40 minuter utan lock. Rör då och då.
  • Häll upp chutneyn på väl rengjorda burkar. Låt svalna. Förvara i kylskåp.
  • Chutneyn är som godast efter ca 1 månad.

Lycka till

/Carina

Ovido - Quiz & Flashcards