Carinas recept

Vitkålstimbal och örtsås

Av Carina Andersson - 2020-11-23 18:45

 

Vitkålstimbal och örtsås


6 personer


Ingredienser:

1/2 litet vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
65 g babyspenat (1 liten påse)
1/2 msk smör att steka i
150 g färskost
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 dl lagrad ost
salt, peppar


Örtsås:
1 schalottenlök
2 tsk smör
1 msk tomatpuré
1 dl vitt torrt vin
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1,5 msk kalvfond
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad körvel
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad timjan
svartpeppar


Gör så här:

INSTRUKTIONER

Sätt ugnen på 225 gr.
Smöra en stor form eller om du hellre vill ha portionsformar.
Skär vitkålen i tunna strimlor och sedan på tvären. Finhacka lök och riv vitlöken. Fräs vitlöken med lök och vitlök i ca 7-8 minuter. Det ska bara mjukna, inte få färg.
Rör ner spenaten. När spenaten krympt ihop rör ner färskost, grädde och stäng av plattan. Rör ner äggula och riven ost. Salta och peppra något.
Fördela blandningen i formen/formarna och grädda sedan i ca 30 min.

Gör såsen under tiden , se beskrivning nedan.
Lägg över aluminiumfolie om de ser ut att få lite för mycket färg.


Såsen: Fräs löken i smör i en liten kastrull, det ska inte få någon färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en liten stund. Häll i vitt vin, grädde, creme fraiche och kalvfond.
Låt såsen puttra i ca 10 minuter. Rör ner alla örter och smaka av.


Servera till kött eller kyckling.


Smaklig måltid

/Carina


 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards