Kryddstekt laxfilé med grön ärtpurè,syrligt äpple och vitvinssås
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
Vitvinssås:
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
lite smör
3/4 tsk vetemjöl
1 dl vitt matlagningsvin
3/4 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 dl crème fraiche
Ärtpuré:
125 g görna små ärtor
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
Kryddblandning:
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 1/2 krm cayennepeppar
300 g laxfilé
1 rött äpple
2 tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Vitvinssås:
Finhacka schalottenlök och vitlök.Fräs på medelvärme i smör i en liten kastrull.Pudra ner vetemjöl.Tillsätt vitt matlagnindsvin,vatten och buljong.Låt sjuda på medelärme 10-12 minuter.
Tillsätt crème fraiche och mixa såsen slät med stavmixer.
Ärtpuré:
Koka gröna ärter i lättsaltat vatten ett par minuter.
Häll av vattnet och lägg ärtorna i en mixerbehållare tillsammans med vitlök.Mixa slät med stavmixer,krydda med salt.
Kryddblandning:
Blanda paprikapulver,torkad oregano,socker,salt och cayennepeppar i en skål.
Skär bort skinnet från laxfilé.Dela laxen till två portionsbitar och gnid in med kryddblandningen.
Stek på medelvärme i lite olja 1 min per sida.Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 10-12 minuter.
Skär eller hyvla äpple i tunna skivor.Lägg allt i en skål och blanda med vitvinsvinäger.
Servera kryddstekt lax med ärtpurè,vitvinssås och syrlig äppelsallad.
Smaklig måltid
/Carina