Italiensk äppelpaj
Ingresienser:
Pajdeg:
125 g smör,rumsvarmt
2 1/2 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
4 st äpplen
125 mandelspån
125 g smör
1 dl socker
2 1/2 msk vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 citron,finrivet skal och lite av saften
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Knåda i hop mjöl och smör till en grynig massa.Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform,gärna med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
Blanda mandelspån,smör,socker,grädde,mjöl och citronskal i en kastrull.
Värm på under omrörning.Låt smeten sjuda på svag värme någon minut.Rör om då och då.
Skala,kärna ut och skiva äpplen tunt.
Lägg äppelskivorna i pajskalet.Pressa lite citronsaft över.
Bred ut fyllningen över äppelskivorna.
Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.Låt pajen svalna.Servera med vaniljglass.
Lycka till
/Carina