Citronköttbullar med patatas bravas,rostad mandel och piementos de padron
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
olja
salt
svartpeppar
Tomatsås:
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprika smoked
1/2 tsk salt
1/2 tsk chili flakes
2 lagerblad
1 burk krossade tomater (210g)
1/2 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
15 g mandelspån
Citronköttbullar:
250 g viltfärs
1/4 dl ströbröd
3/4 dl mjölk
1/2 tsk salt
svartpeppar
finrivet skal från 1 citron
1 ägg
olja
Vitlöksyoghurt:
1 dl grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
200 g piementos de padron
salt
olja
1/2 ask ruccola
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Skär potatisen i klyftor.Lägg i en ugnsform och blanda med olja,salt och svartpeppar.
Tomatsås: finhacka bananschalottenlök och vitlöksklyftan.Fräs på medelvärme i lite olja i en kastrull.Krydda med paprika smoked,salt och chili flakes.Tillsätt lagerblad,krossade tomater,flytande honung och vitvinsvinäger.
Låt sjuda på låg värme 15-17 minuter.
Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.Lägg över i en liten skål.
Citronköttbullar: blanda ströbröd,mjölk,salt och svartpeppar i en rymlig bunke.
Blanda ner finrivet citronskal,ägg och färs.Forma färsen till köttbullar.
Stek köttbullarna runtom i lite olja i en stekpanna.Lägg över i en ugnsform och tillaga klart längst ner i ugnen (under potatisen) 8-10 minuter.
Vitlöksyoghurt: blanda yoghurten och pressad vitlök i en liten skål,krydda med salt.
Halvera den använda citronen.Hetta upp lite olja i en stekpanna.Fräs piementos de padron 2-3 minuter.Krydda med salt.Stek citronhalvorna med snittytan nedåt 1-2 minuter.
Finhacka ruccola.Blanda den rostade potatisen med den kryddiga tomatsåsen.Lägg upp på ett fat och toppa med rostad mandel och ruccola.
Klicka över lite vitlöksyoghurt.Servera med citronköttbullar,piementos de padron och stekt citron.
Smaklig måltid
/Carina