Laxgryta med fänkålsfrön,saffran,lax och dillpesto
2 portioner
Ingredienser:
Dillpesto:
1 kruka dill
30 g riven parmesan
1 msk olja
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
2 surdegspavé
olja
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 fänkål
1/2 gul lök
1 tomat
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 förpackning saffran
2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk salt
olja
1 msk vitvinsvinäger
4 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
1/2 tsk chiliflakes
300 g laxfilé
2 krm salt
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Dillpesto: lägg dill,parmesan,olja,vatten,vitlök och salt i en mixerbunke.Mixa slätt med stavmixer.
Halvera surdegspavé.Gnid in snittytan med lite olja och pressad vitlök.Gratinera mitt i ugnen 8-10 minuter.
Skär moroten i slantar ( ca 2 cm).Grovhacka fänkål och gul lök. Tärna tomaten.Finhacka vitlöksklyftorna.
Fräs morot,fänkål,lök och vitlök i olja i en stekgryta, 2-3 minuter.Tillsätt tomatpuré och krydda med saffran,mortlad fänkålsfrön och salt.
Tillsätt vitvinsvinäger,vatten,buljongtärning och chili flakes.Låt sjuda under lock 7-9 minuter.
Skär bort skinnet från laxfilén.Skär laxen i tärningar, ca 3x3 cm.Krydda med salt.
Lägg ner laxbitarna och tomaten i grytan och låt sjuda 4 minuter under lock.
Servera lax- och saffransgryta med dillpesto och vitlöksbröd.
Smaklig måltid
/Carina