Lax med timjansky,grönkål och jordärtskocksstomp
2 portioner
Ingredienser:
300 g potatis
300 g jordärtskocka
300 g laxfilé
2 krm salt
Timjansky:
1 schalottenlök
1/2 kruka timjan
smör
2 stk vetemjöl
skal och saft från 1/2 citron
2 dl vatten
3/4 tärning kycklingbuljong
2 tsk honung
150 g grönkål
olja
1 pressad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Skala och dela potatis och jordärtskocka.Lägg i en kastrull och koka mjuk i lättsaltat vatten.
Skär laxfilé i två portionebitar.Lägg i en smprd ugnsform och krydda med salt.Tillaga mitt i ugnen 12-15 minuter.
Timjansky: finhacka schalottenlök och timjan.Fräs lök och hälften av timjanen i en liten kastrull med smör.
Pudra över vetemjöl.Tillsätt finrivet skal från citronen och pressad saft,vatten,buljongtärning och honung.Låt sjuda 7-8 minuter.
Tillsätt resten av timjanen och 1 msk smör till timjanskyn.Mixa med stavmixer.
Skär grönkål i mindre bitar.Stek i stekpanna med olja.Pressa ner vitlök och krydda med salt och svartpeppar.Fräs 1-2 minuter.
Häll av vattnet från potatisen och jordärtskockskoket.Mosa sönder med elvisp.Smaka av med salt.
Servera laxen med timjanskyn,grönkål och jordärtskocksstomp.
Smaklig måltid
/Carina