Paprikasoppa med tomatsalsa och vitlöksbröd
2 portioner
Ingredienser:
1 tomat
2 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
Vitlöksbröd:
3 surdegspavé
2 vitlöksklyftor
torkad oregano
salt
olja
Tomatsalsa:
50 g coctailtomater
1/2 rödlök
1 msk fryst persilja
1 tsk rödvinsvinäger
1 1/2 krm chili flakes
1 1/2 krm salt
1/2 tsk paprikapulver
1 krm chili flakes
1 förpackning röda linser
1 dl vitt matlagningsvin
2 dl vatten
3/4 dl syrad grädde
1 tärning grönsaksbuljong
50 g riven västerbottenost
Till servering 1/4 dl syrad grädde
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Halvera tomaten och paprikorna.Klyfta gul lök.Lägg allt i en ugnsform och blanda med olja,salt,svartpeppar och 2 vitlöksklyftor.Rosta i övre delen av ugnen 20-25 minuter.
Vitlöksbröd: skär surdegspavé i skivor.Lägg den på den plåt med bakplåtspapper.Blanda olivolja med 2 pressade vitlöksklyftor,salt och oregano.
Rosta i nedre delen av ungen (under grönsakerna) 6-7 minuter.
Tomatsalsa:kvarta coctailtomater och finhacka rödlök.Lägg i en skål och blanda med fryst persilja,rödvinsvinäger,chili flakes och salt.
Tärna 1 rostad paprikahalva och blanda ner i tomatsalsan.
Lägg resten av den rostade paprikan,rostad tomat och lök i en stekgryta.Krydda med paprikapulver och chili flakes,fräs 1-2 minuter.
Tillsätt röda linser (skölda och avrunna), matlagningsvin,vattenmsyrad grädde och grönsaksbuljong.Låt koka 4-5 minuter.
Tillsätt riven västerbotten ost till soppan och mixa slät med stavmixer.Smaka av med salt och peppar.
Servera rostad paprikasoppa med tomatsalsa,syrad grädde och vitlöksbröd.
Smaklig måltid
/Carina