Kikärtsburgare med rostad sötpotatis
4 portioner
Ingredienser:
900g sötpotatis
- 2 tsk olja
- salt och peppar
Burgare
- 1 förp kokta kikärter (ā 400 g)
- 2 ägg
- 200 g halloumiost
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl ströbröd
- 2 krm peppar
- 1/2 tsk spiskummin
- 3 msk olja
Avokadoröra
- 2 avokado
- 1 dl gräddfil
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm chilipulver
Tillbehör
- 2 tomater
- 1 huvudsallad
- 4 hamburgerbröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225˚C.
- Tvätta sötpotatisen och skär den i klyftor. Lägg den på en plåt och blanda med olja, salt och peppar och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.
- Burgare: Häll kikärterna i ett durkslag och spola dem i kallt vatten. Låt rinna av. Mixa ärterna slätt med äggen. Riv halloumin och vänd ner tillsammans med pressad vitlök, ströbröd, peppar och spiskummin. Forma smeten till 4 burgare (för 4 port).
- Avokadoröra: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mosa ihop avokadoköttet med gräddfil, pressad vitlök och chilipulver. Smaka av med salt.
- Tillbehör: Skiva tomaterna och plocka av salladsbladen.
- Stek burgarna på båda sidor i oljan i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 3 minuter.
- Rosta gärna bröden. Servera burgarna med avokadoröran, sötpotatisen och tillbehören.
Smaklig måltid
/Carina