Älgfärsbiffar med grönpepparsås
4 portioner
Ingredienser:
500 gram | älgfärs |
1 dl | havregryn |
4 tsk | potatismjöl |
1 dl | mjölk |
2 msk | kalvfond, konc |
0,5 st | gul lök |
1 st | ägg |
1 tsk | salt, knappt |
2 krm | nymald svartpeppar |
| smör till stekning |
Grönpepparsås:
1 st | liten gul lök |
1 msk | smör |
3 dl | vatten |
2 dl | grädde |
2 msk | 2-3 msk kalvfond, konc |
2 msk | brun maizenaredning |
1,5 msk | torkad grönpeppar, krossad |
| salt att smaka av med |
Tillbehör:
Ugnsrostad potatis,morötter,tomat och sockerärtor.
Gör så här:
- Blanda havregryn, potatismjöl, mjölk och kalvfond i en bunke. Låt det stå och svälla i 5 minuter.
- Tillsätt hackad lök, köttfärs, ägg, salt och peppar och arbeta samman till en smidig färs.
- Forma färsen till biffar och stek dem i en stor stekpanna på medelvärme, ca 3 minuter per sida. Lägg biffarna på ett fat tills alla är stekta. Flytta sedan över alla biffar till stekpannan.
- Grönpepparsås: Fräs hackad lök i en kastrull med matfett tills löken blir blank. Tillsätt vatten, grädde, kalvfond och maizenaredning. Koka upp under omrörning. Krydda med krossad grönpeppar och smaka av med salt.
- Häll såsen över biffarna i stekpannan och låt sjuda några minuter. Servera biffarna med ugnsrostad potatis och morötter,tomater och sockerärtor.
Lycka till
/Carina