Mufflonrygg med citronbulgur och morotsbearnaise
4 portioner
Ingredienser:
ca 600g mufflonrygg
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 - 2 1/2 kvistar rosmarin
- rivet eller hackat skal av 1 citron
- salt
- nymalen svartpeppar
Citronbulgur
- 1 1/2 dl bulgur
- 5 dl vatten
- 1 1/2 msk konc grönsaksfond
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 2 msk hackad bladpersilja
- 1 msk olivolja
Morotsbearnaise
- 4 morötter (à ca 100 g)
- 5 - 6 färska dragonkvistar
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- 75 g rumsvarmt smör
- salt och peppar
Gör så här:
- Bulgur:Börja med citronbulgurn. Koka bulgurn i vatten och fond enligt anvisning på paketet. Rör ner olivolja, citronjuice och persilja. Sätt på lock och ställ åt sidan.
- Putsa mufflonryggen. Bryn den runt om i en het stekpanna i smör och olja. Krydda med salt och peppar.
- Sänk värmen och fortsätt steka tills innertemperaturen är 60–70°C (rosa–genomstekt).
- Skala och finhacka vitlöken. Finhacka rosmarinbladen och blanda dem och vitlök med rivet eller hackat citronskal. Rulla köttet i »strösslet«. Låt den vila några minuter.
- Bearnaise: Skala och skär morötter i cm– stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Repa färska dragonkvistar. Spara bladen och lägg stjälkarna i en liten kastrull. Häll på vitvinsvinäger. Låt koka ihop tills hälften av vinägern återstår. Ta bort kvistarna. Häll av morötterna och mixa till en helt slät puré med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt vinägern, dragonbladen och rumsvarmt smör i klickar. Mixa lite till. Smaka av med salt och peppar. Täck över så att den inte svalnar.
- Skär mufflonryggen i skivor. Servera med citronbulgur och morotsbéarnaise.
Lycka till
/Carina