Carinas recept

Portergryta med fänkål och apelsin

Av Carina Andersson - 2013-09-08 20:20

  

Portergryta med fänkål och apelsin


4 portioner



Ingredienser

  • 4 port ris eller annat gryn
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 8 skivor lövbiff
  • 1 msk hela fänkålsfrön
  • 1/2 apelsin (1/2 apelsin motsvarar 2 msk saft)
  • 1/2 kruka persilja
  • 2 msk olja
  • salt och svartpeppar
  • 3 dl porter öl
  • 5 dl ox- eller köttbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 1/2 msk maizena majsstärkelse

Så här gör du

  1. Koka riset eller grynen enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skala lök, vitlök, morötter och palsternackor. Hacka lök och vitlök. Skär morötter och palsternackor i mindre bitar.
  3. Skär lövbiffen i strimlor.
  4. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Skölj och riv skalet av apelsinen och pressa ur saften. Hacka persiljan.
  5. Hetta upp oljan i en gryta eller kastrull och bryn köttet. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök och fänkålsfrön, fräs tills löken har mjuknat. Blanda ner rotfrukter, porter och buljong. Låt koka ca 8 minuter.
  6. Red av grytan med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  7. Rör ner apelsinsaft och -skal och persilja. Smaka av med svartpeppar. Servera med ris eller gryn.

Lycka till

/Carina

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards