Portergryta med fänkål och apelsin
4 portioner
Ingredienser
- 4 port ris eller annat gryn
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 8 skivor lövbiff
- 1 msk hela fänkålsfrön
- 1/2 apelsin (1/2 apelsin motsvarar 2 msk saft)
- 1/2 kruka persilja
- 2 msk olja
- salt och svartpeppar
- 3 dl porter öl
- 5 dl ox- eller köttbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 1 1/2 msk maizena majsstärkelse
Så här gör du
- Koka riset eller grynen enligt anvisningen på förpackningen.
- Skala lök, vitlök, morötter och palsternackor. Hacka lök och vitlök. Skär morötter och palsternackor i mindre bitar.
- Skär lövbiffen i strimlor.
- Stöt fänkålsfröna i en mortel. Skölj och riv skalet av apelsinen och pressa ur saften. Hacka persiljan.
- Hetta upp oljan i en gryta eller kastrull och bryn köttet. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök och fänkålsfrön, fräs tills löken har mjuknat. Blanda ner rotfrukter, porter och buljong. Låt koka ca 8 minuter.
- Red av grytan med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
- Rör ner apelsinsaft och -skal och persilja. Smaka av med svartpeppar. Servera med ris eller gryn.
Lycka till
/Carina